Pokémonkort: den ultimata guiden

Oavsett om du köper pokémonkort för att spela kortspelet Pokémon eller för att du helt enkelt gillar att samla på korten, kan det vara en ganska tidsödande process att försöka få ihop en någorlunda komplett samling.

Butik Betyg Erbjudande
 • 10/10 – bästa svenska butiken!
 • 45 kr för 1 pack
 • 97 olika paket
ta mig dit
 • 9.2/10 – billigaste svenska butiken
 • 39 kr för 1 pack
 • 15 olika paket
ta mig dit
Butik
Betyg
Erbjudande
 • 10/10 Bästa Svenska Butiken
 • 45 kr för 1 pack
 • 97 olika paket
 • 9.2/10 Billigaste Svenska Butiken
 • 39 kr för 1 pack
 • 15 olika paket

Det finns tusentals olika kort att tillgå, och ibland kan det vara svårt att urskilja vanliga kort från de mer sällsynta. Genom att lära dig mer om de olika pokémonkorten och hur du bygger en bra lek kan du välja de rätta korten för just din pokémonsamling.

Som vi redan nämnt finns det tusentals olika pokémonkort på marknaden. Din uppgift om du spelar det kortspel som dessa har tagits fram för är dock att skapa en lek med 60 kort som innehåller såväl energikort som tränarkort och pokémonkort. Eftersom det finns fler än 350 pokémonvarelser och tusentals kort, är möjligheterna näst intill oändliga vad gäller byggandet av leken. Varje pokémonkort har en pokémon avbildad på sig samt listar dess unika förmågor. Varje kort visar även hur mycket energi din pokémon behöver samt dess styrkor och svagheter. Med hjälp av energikort och tränarkort kan du förstärka din pokémons förmågor.

Det går förvisso att köpa enskilda pokémonkort, men det vanligaste är att man köper färdiga kit och paket som innehåller flera kort. Du som snabbt vill utöka din samling kan köpa en hel låda med pokémonkort, till exempel en låda med 36 boosters ur kollektionen Pokémon Sun & Moon Guardians Rising. Denna låda innehåller hela 360 kort!

Om du inte sedan tidigare äger några pokémonkort, kan det dock vara fördelaktigt att köpa ett kit som innehåller allt du behöver för att komma igång. Pokémon Trainer Kit Pikachu Libre and Suicune har allt du behöver för att lära dig spela Pokémon: två lekar med 30 kort vardera, en spelplan för 2 spelare, en manual och andra förnödenheter. Du kan givetvis även köpa lösa boosterpaket, blisters och boxar.

Skydda dina pokémonkort

För att skydda dina pokémonkort och säkerställa att deras utmärkta skick bibehålls, bör du överväga att införskaffa pokémonpärmar. Att förvara dina kort i pärmar är dessutom ett bra sätt att hålla ordning på din samling och göra det lätt att hitta ett specifikt kort när du behöver det. Det är inte minst nödvändigt för de samlare som har stora samlingar med tusentals kort. Vissa pokémonpärmar innehåller dessutom pokémonkort medan andra inte gör det. En pärm kan både underlätta förvaringen av dina pokémonkort, samtidigt som den hjälper dig att utöka samlingen.

Så bygger du en bra lek

Det är ingen enkel uppgift att bygga sin lek. Det finns så pass många olika kort man kan använda att det är svårt att välja ut bara 60 kort som fungerar bra tillsammans. Det är dock just detta du behöver göra för att skapa en vinnande strategi. Du undrar kanske hur du ska välja ut vilka pokémonkort som ska ingå i leken, samt hur många av dessa som ska vara pokémon, tränare och energikort. Beroende på vilken din strategi är, kan svaret på dessa frågor variera något. Här kommer vi dock gå igenom några grundläggande riktlinjer som kan hjälpa dig att få ut mesta möjliga av din lek.

Det första du behöver göra är att välja vilka pokémon du ska bygga din lek kring. Därefter tar du fram en tydlig strategi som drar nytta av deras styrkor. Du kan sedan välja de kort som lämpar sig bäst för att tillämpa denna strategi.

Välj inte för många pokémon

Om du till exempel vill använda en kortlek med en utvecklad pokémon, bör du ha i åtanke att du även behöver inkludera dess tidigare stadier. Annars kan du som bekant inte använda dig av kortet. En tumregel är att du bör ha ett lika stort antal av en utvecklad pokémon som av de tidigare stadierna av denna. Innehåller din lek tre Raichu bör den därför även innehålla tre Pikachu. Försök att fokusera på bara en eller två utvecklingskedjor, eftersom dessa uppta en stor del av leken. Du bör alltså inte använda dig av många olika pokémon, eftersom du då inte kommer ha utrymme för Tränarkort och Energikort.

När du har valt din pokémon, kan du räkna ut hur många Tränar- och Energikort din lek kan innehålla. En lek med utvecklingskedjor innehåller vanligtvis 16-20 pokémon, vilket ger dig utrymme för cirka 30 Tränare och 12 Energikort. Om din lek istället bara innehåller Basic pokémon, kan det röra sig om enbart 10-14 kort, vilket gör att du har utrymme för ett större antal Tränare och Energi.

Förbättra din lek

Ett enkelt men effektivt sätt att förbättra din lek, och därmed dina förutsättningar, är att införskaffa expansioner, blisters och liknande. Genom att göra detta kan du öka urvalet av kort att bygga upp din lek utifrån. I februari i år släpptes till exempel expansionen Sun & Moon, vilken innehåller över 140 nya kort. Boosterpaket innehållande 10 pokémonkort, samt blisters med 3 st boosters (totalt 30 kort) plus 1 promokort är ett annat utmärkt sätt på vilket du kan öka din kortleks slagstyrka.

Rolig information om pokémonkort

Även om Pokémon Trading Card Game är ett kortspel, är det faktiskt färre som spelar själva spelet än vad man skulle kunna tro. Många betraktar sina pokémonkort som samlarkort, och ägnar sig snarare åt att byta kort med varandra i hopp om att få ett mer kraftfullt kort, istället för att spela med korten.

Pokémon Trading Card Game är inte bara ett spel utan även en tävlingsgren. Varje år arrangeras VM i Pokémon TCG, Pokémon World Championships, och i år ägde tävlingen rum i Kalifornien 18-20 augusti. Under de dagar då turneringen pågår samlas de bästa spelarna från världens alla hörn för att göra upp om mästerskapet och tävla om en stor prissumma. Om du blir riktigt, riktigt bra på spelet kan du komma att bjudas in till detta mästerskap.

Pokémon Trading Card Game har drygt 20 år på nacken. Spelet lanserades redan 1996 och firade därmed 20 år under 2016. Trots detta verkar inte spelet gå ur tiden, utan fortsätter snarare att öka i popularitet med åren. Faktum är att fler än 21,5 miljarder kort har levererats till 74 länder. Spelet finns översatt på 10 olika språk. Den som själv har köpt ett paket pokémonkort förstår hypen!

kommentera